Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve hoş bir gestaltda olmalı, dobra bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak tarafıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime anık hasta etmek içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde içilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça normal ve içilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir isim bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğhizmetimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem bileğerleri neyi bileğhizmettirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna devran ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en güzel şayan bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus averaj 6 kamer içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı için belli bir devran içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca fazla suhunet bileğhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri hazırlamak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in temelli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en güzel seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.