Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sağ, esnek ve hoş bir kuruluşda olmalı, kılıklı bir aromaya ve tekdüze yanmayı esenlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mürtefi oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en ilgi etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko sunmak dâhilindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında dâhililen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde dâhililiyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince gayet amelî ve dâhililebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken sair bir can bu rutubet bileğerinin puroya yazık edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet başkalıkı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğmeslekimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diye soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve dâhilimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, dâhilimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna hengâm ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en esen eder bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül averaj 6 kamer içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı dâhilin mukannen bir hengâm içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca aşkın suhunet bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri çıkarmak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mürtefi rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ruzuşeb ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile alay malay yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en esen tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi rutubet bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.